Voedinghelpt.nl start onderzoek naar wat voeding doet bij darmontstekingsziekten

PERSBERICHT

Een team van artsen, patiënten en onderzoekers verzamelt onder de naam ‘Voeding Helpt’ ervaringsverhalen waarin mensen met de darmziekten Crohn of colitis ulcerosa aangeven welk verband zij ervaren tussen voeding en hun klachten. “Door zoveel mogelijk van deze verhalen te verzamelen, kunnen we kijken of hier patronen in te ontdekken zijn en waar nodig verder onderzoek doen”, zegt Anje te Velde, één van de onderzoekers aangesloten bij Voeding Helpt.

Iedere dag buikpijn, zo moe zijn dat je zelfs je vrienden niet wilt zien, zelf moeten uitzoeken waarom je de ene dag twintig keer naar de wc moet en het de andere dag iets beter gaat. Voor veel van de ruim 80.000 mensen met Crohn of colitis ulcerosa in Nederland is dit de dagelijkse realiteit. Wanneer zij bij hun arts komen krijgen zij medicijnen en soms een darmoperatie, maar zij kunnen daar niet goed terecht met vragen rond voeding en leefstijl. “De dagelijkse ervaringen van mensen die aan hun lichaam merken wat voeding met hun klachten doet, zijn heel waardevol” vertelt één van de patiënten en oprichters van Voeding Helpt. “Als we meer dan 100 ervaringen hebben, analyseren we de verhalen in een gezamenlijke onderzoekssessie met deelnemers, artsen en onderzoekers. Hiermee hopen we mensen met darmontstekingsziekten te kunnen helpen een betere kwaliteit van leven te krijgen.”

Als het aan Voeding Helpt ligt, vertellen zo veel mogelijk mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa over hun ervaringen met voeding op voedinghelpt.nl. “In mijn artsenpraktijk vragen patiënten regelmatig of ik hen kan adviseren over hun voedingspatroon. Ik kan ze op dit moment daarover onvoldoende advies geven, simpelweg omdat er rond deze ziekten onvoldoende onderzoek naar voeding is gedaan. Ik denk dat Voeding Helpt de deur open zet naar nieuwe inzichten en mogelijkheden.” Aan het woord is Marjolijn Duijvestein, Maag-, Darm- en Leverarts bij Amsterdam UMC. “Ik ken meerdere artsen die net zo geïnteresseerd zijn in deze materie als ik.”

Het idee voor Voeding Helpt is ontstaan uit een onderzoek met ervaringsverhalen van een grote groep mensen met Crohn of colitis ulcerosa, waarin zij schreven over situaties waarin zij zich beter voelden. “We hebben de vragen bewust op een open manier gesteld, zodat mensen zelf konden aangeven wat belangrijk was”, aldus Tjitske Bezema, voorzitter van Stichting Immunowell, de initiator van Voeding Helpt. “Het bleek dat veel verhalen over een aanpassing in voeding gingen. Vandaar dat we met Voeding Helpt hier dieper op in gaan en ook hier weer willen weten wat mensen zelf ervaren. Zodat we van een zo groot mogelijk aantal mensen in kaart kunnen brengen om welke voeding en dranken het gaat.”

Het doel van Voeding Helpt is om de ervaringskennis van patiënten te bundelen en verder uit te diepen, met het vooruitzicht dat patiënten, daarbij gesteund door hun artsen, nieuwe inzichten hebben om zich energieker en gezonder te voelen.

Voeding Helpt is een initiatief van de Stichting Immunowell, in samenwerking met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), een aantal Maag-, Darm- en Leverartsen en onderzoekers van Amsterdam UMC, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht en wordt gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting.

Comments are closed