PERSBERICHT: Hoe fit is uw immuunsysteem?

hoe-fit-is-uw-immuunsysteemEen groep gerenommeerde immunologen, psychologen, microbiologen, farmacologen en artsen publiceren een nieuwe manier om chronische immuungerelateerde ziekten aan te pakken in Frontiers in Immunology. Onder de naam Immunowell hebben zij zich verenigd om te onderzoeken hoe je je immuunsysteem gezond maakt en houdt. De publicatie is ook voor niet-wetenschappers toegankelijk en is getiteld Complexity Beyond Systems Medicine: a New Approach to Chronic Immune Disorders (klik hier om het te lezen en download de provisional PDF rechts naast de abstract).

vermoeidheidExtreme vermoeidheid, regelmatig pijn of jeuk. Voor veel van de 3 miljoen patiënten met een chronische ziekte in Nederland is dit de dagelijkse realiteit. Een fit immuunsysteem is nodig om gezond oud te worden en chronische aandoeningen zoals auto-immuunziekten en allergieën, maar ook kanker, neurologische aandoeningen en obesitas te voorkomen of verbeteren. Doordat het immuunsysteem uit balans is geraakt bij dergelijke ziekten lekt de energie weg en ontstekingen zorgen vaak voor pijn of jeuk. Als het aan de wetenschappers van Immunowell ligt, is dit straks verleden tijd en weten we precies hoe chronisch zieke patiënten zich weer goed in hun vel kunnen voelen.

Een integrale aanpak is noodzakelijk en dit doen zij uit de doeken in hun artikel. Niet alleen immunologische, maar ook psychosociale, microbiële en levensstijl factoren bekijken zij in samenhang. Ook stellen zij een methode voor om de ervaringskennis van patiënten toe te passen in wetenschappelijk onderzoek.

Immunowell is ontstaan uit een gevoel van machteloosheid van oprichter Tjitske Bezema: “Ik kon niets doen om mijn familieleden met een chronische immuunziekte zich beter te laten voelen. Voor mij leek het niet meer dan logisch dat het immuunsysteem óók beïnvloed wordt door psychosociale aspecten, voeding en leefstijl.” Immunoloog Anje te Velde is ervan overtuigd dat de ervaringskennis van patiënten de bron moet zijn van nieuw onderzoek. “Als wetenschapper moet je echt moeite doen om in de wereld van de patiënt te kijken en die kennis mee te nemen in je onderzoek. Best gek eigenlijk. Want zij ervaren hun ziekte dagelijks en zoeken vaak naar manieren om hun welzijn te verbeteren. Daar kunnen pareltjes tussen zitten voor zinvol onderzoek.”

Bij Immunowell werken artsen uit verschillende disciplines, patiënten, immunologen, farmacologen, psychologen en microbiologen samen aan nieuwe methodes voor preventie en herstel van chronische immuunziekten.

Comments are closed