Immunowell in het Weekend van de Wetenschap

Immunowell mini-lezingen in het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober 2016

magnifying-glass-1607208_1280Hoe hangen verschillende aandoeningen en onderdelen van je lichaam met elkaar samen? Bijvoorbeeld het microbioom in je darmen met infecties in de longen? Of autisme en je darmflora? En wist je dat traumatische ervaringen invloed kunnen hebben op het ontstaan van ziekten? Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober 2016 verzorgt Stichting Immunowell tussen 13:00 en 15:30 uur op het AMC een aantal mini-lezingen over opmerkelijke verbanden die volgens de laatste stand van de wetenschap een rol spelen bij gezondheid en ziekte. De bijdrage van de patiënt om hier meer inzicht in te krijgen wordt steeds belangrijker. Nieuwe ontwikkelingen over patiëntenparticipatie krijgen ook aandacht in het veelzijdige programma.

Immunowell is een jonge wetenschappelijke stichting gericht op het gezond maken en houden van het immuunsysteem. Een fit immuunsysteem is nodig om gezond oud te worden en chronische aandoeningen zoals auto-immuunziekten, afweerziekten en allergieën, maar ook kanker, neurologische aandoeningen en obesitas te voorkomen of verbeteren. Immunowell bestaat uit een groep mensen met uiteenlopende achtergronden die experimenteren met nieuwe methodes om een oplossing te vinden voor chronische ziekten. Wetenschappers uit verschillende vakgebieden, een verscheidenheid aan artsen en patiënten inspireren elkaar. Zij zijn momenteel bezig met het opzetten van een Human Lab. In dit Human Lab wordt het functioneren van het immuunsysteem bij (gezonde en zieke) mensen intensief gevolgd en gerelateerd aan hun dagelijkse levensstijl, hun sociale en fysieke omgeving en hun individuele persoonlijkheid. Onderzoek in het Human Lab moet ertoe leiden dat iedereen in 2025 iedereen de tools in handen heeft om zijn of haar eigen immuunsysteem gezonder te maken.

Locatie: AMC, nadere informatie volgt. Zie ook de website Kennislink voor de meest recente informatie.

Programma op 1 en 2 oktober

13:00 Autisme in je buik? Prof. dr. Aletta Kraneveld, UU

13:30 De darmflora: hype of echt belangrijk? Dr. Joost Wiersinga en drs. Bas Haak, AMC

14:00 Immunowell korte film

14:15 Je bent wat je (niet) eet Dr. Marjolijn Duijvestein

14:45 Jong geleerd, oud aangedaan Dr. Peter Henneman, AMC

15:15 De patiënt bepaalt wetenschappelijk onderzoek Dr. Anje te Velde, AMC en Cees Smit, Platform Patiënt en Voeding

Tussen de lezingen door is er gelegenheid om met de spreker en elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een kop koffie of thee en meer te weten te komen over de activiteiten van Immunowell.

 

Comments are closed