Immuno-art

logo-immuno-art-kleinHet immuunsysteem is wonderbaarlijk mooi. De slide beelden op de homepage van Immunowell zijn afkomstig van kunstenares Florry Vyth-Dreese. Met haar immuno-art (zie www.immuno-art.nl) brengt zij een ode aan de schoonheid van ons immuunsysteem. Immunowell is vereerd om deze beelden te mogen gebruiken om zo weer op een heel andere manier het belang van het immuunsyteem te kunnen laten zien.

Over Florry (uit het interview met haar in de NRC weekend editie van zaterdag 10 en zondag 11 januari 2015, door Gijsbert van Es):

“Vijfendertig jaar heb ik in een laboratorium gewerkt. Zo’n twintig jaar daarvan heb ik doorgebracht in een donkere kamer. Ik heb microscopisch onderzoek gedaan, weefsel onderzocht, studie gemaakt van het menselijk afweersysteem, met name van de afweer tegen kankercellen. Met digitale fluorescentie-technieken maakte ik foto’s, waarmee je cellen en weefsels aan de hand van kleuren bestudeert. Regelmatig kreeg ik beelden onder ogen waarvan ik dacht: tjonge, dat is mooi! Dan zette ik een grote pijl en noteerde het woord ‘galerie’ erbij.
Zo groeide het idee om later, na mijn pensionering, iets te gaan doen met de artistieke waarde van deze weefselopnamen. Wat precies? dat wist ik toen nog niet.
In de laatste fase van mijn dienstverband had ik gaandeweg meer managementtaken gekregen, waardoor ik me minder met de inhoud van onderzoek kon bezighouden. Toen dacht ik: nu is het moment voor iets anders, ik ga kunst uit wetenschap maken!
Ik ben me gaan toeleggen op de artistieke waarde van mijn onderzoeksmateriaal. Beelden zijn nu mijn passie.”

Comments are closed