Hoe je afweer down gaat als je geen groenten en granen eet

Voeding en immuun fitness deel 3

Door Tjitske Bezema en Anje te Velde

Wat gebeurt er in de darmen van iemand die dagelijks weinig groenten en volkoren granen eet? Waarom is dat eigenlijk ongezond? In dit artikel duiken we nog wat dieper in de wondere wereld van de bacteriën in je darmen. Hoe houdt je die gezond, die ‘multiculturele bacterie-samenleving’ waar we in deel 2 uit de reeks ‘voeding en immuun fitness’ al iets over vertelden.

De darmwand als beschermer

Het blijkt dat als je weinig groenten, peulvruchten en volkoren granen eet, en veel vet en snelle suikers, je afweer tegen ziekteverwekkers enorm vermindert. Dit heeft te maken met de darmwand. De darmwand is de binnenkant van de darm waar alles wat je eet langs gaat. In de maag worden het voedsel afgebroken en gedeeltelijk verteerd. Verderop, in de darmen, helpen vele goede bacteriën de darmen om uit het verteerde voedsel de juiste voedingsstoffen op te nemen. Ook zorgen je darmen samen met deze bacteriën ervoor dat afvalstoffen in nette pakketjes regelmatig je lichaam weer verlaten op de wc.

Schroeder et al, Cell 2018

Deze darmwand moet dus aan de ene kant goede voedingsstoffen door kunnen laten, en aan de andere kant ervoor zorgen dat afvalstoffen en ziekteverwekkers er niet doorheen kunnen. Dit doet de darmwand via een dikke slijmlaag. Bacteriën kunnen hier niet doorheen. Deze slijmlaag heet ‘mucus’ en wordt door de darmcellen dagelijks aangevuld. Dit is nodig omdat sommige bacteriën een beetje van het slijm als voedsel gebruiken. In een gezonde darm maakt de darm steeds voldoende slijm aan zodat de ‘mucus’ altijd dik genoeg is.

Wat gebeurt er nu als je weinig groenten en granen eet? In het artikel van Schroeder et al. uit 2018 wordt dit uitgelegd. In groenten en granen zitten vezels die voedsel zijn voor hele goede bacteriën in je darmen, onder andere de ‘bifidobacteriën’. In deel 1 van deze reeks hebben al verteld dat goede bacteriën helpen om chronische ontstekingen tot rust te brengen. Maar er is nog een effect. Als in de darmen veel bifidobacteriën leven, is er letterlijk geen plaats voor andere, slechte bacteriën. Bovendien maken de bifido’s de darmen een beetje zuur, en hier kunnen slechte bacteriën zoals de ‘darmwandslopers’ niet tegen.

Afweer down!

Dus als je niet goed eet, als de bifido’s niet voldoende vezels aangereikt krijgen, worden het er steeds minder en krijgen de darmwand slopers de overhand. Deze darmwand slopers eten van de slijmlaag en maken deze zo dunner en meer doorlaatbaar. Dat dit heel vervelende gevolgen heeft voor je afweer, is door de schrijvers van een ander artikel in Cell in muizen getest. Het blijkt dat de muizen bijna geen afweer meer hebben tegen ziekteverwekkende bacteriën, als zij te weinig goede vezels binnen krijgen. Bovendien werden zij veel gevoeliger voor de ontwikkeling van kanker. De onderzoekers concluderen dat de bevindingen ook van toepassing kunnen zijn bij de mens, onder andere omdat er bacteriën in de muizen werden gebruikt die afkomstig waren van mensen en de slijmlaag van muizen erg op die van mensen lijkt.

Desai et al, Cell 2016

Refs:
Schroeder et al., Bifidobacteria or Fiber Protects against Diet-Induced Microbiota-Mediated Colonic Mucus Deterioration, Cell Host Microbe, 2018
Desai et al., A dietary Fiber-Deprived Gut Microbiota Degrades the Colonic Mucus Barrier and Enhances Pathogen Susceptibility, Cell 2016

 

 

Comments are closed