Gezond voor jou, gezond voor mij?

groenten en fruitDoor Harmke Kirkels, studente Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht

Of het nou in het kader van een immuunstoornis is of niet, veel mensen zijn bezig met ‘gezond’ eten. Dit houdt vaak in: meer groente en fruit en minder koolhydraten en andere suikers [1]. Echter blijkt nu dat wat voor de een gezond is, niet gezond hoeft te zijn voor een ander. In het tijdschrift Cell is een artikel gepubliceerd over de individuele reactie op verschillende voedingsmiddelen [2]. In dit artikel is een Israëlisch onderzoek beschreven dat wetenschappelijk aantoont dat bij dezelfde voedselinnamen de glycemische index niet op eenzelfde manier reageert bij verschillende personen. Het verschil tussen de personen is zelfs heel erg groot.

Koolhydraten en glycemische index

De koolhydraten die je eet worden verteerd in je darmen en vervolgens in het bloed opgenomen als glucose. Door het eten van koolhydraten stijgt de glucosespiegel in het bloed. De mate waarin dit gebeurt noemt men de glycemische index [3].

Een verhoogde glycemische index draagt onder andere bij aan het ontstaan van diabetes (suikerzieke) type II en obesitas. Omdat een verhoogde glycemische index veroorzaakt wordt door de inname van voeding, worden er veel pogingen gedaan mensen volgens een dieet te laten eten met een verminderde hoeveelheid suiker en koolhydraten. Maar tot nu toe hebben de bestaande dieet methoden een beperkt effect.

In het onderzoek met 800 proefpersonen hebben ze een week lang continu de bloedglucose gemeten. Alle personen aten ‘s ochtends hetzelfde ontbijt en de rest van de dag wat anders. Zo zijn er in totaal 46.898 maaltijden onderzocht, waarbij een hele gevarieerde respons van de glycemische index op identieke maaltijden werd gevonden. “De een krijgt een hogere bloedsuikerspiegel van sushi dan van een ijsje, vertellen de Israëlische onderzoekers. Eén van de proefpersonen kreeg zelfs absurd veel bloedsuikers door het eten van tomaten.” Dit is een citaat uit de Volkskrant van 20 november 2015 [4].

Zeevi et al., 2015, Cell 163, 1079–1094 November 19, 2015 ©2015 Elsevier Inc.

Zeevi et al., 2015, Cell 163, 1079–1094 November 19, 2015 ©2015 Elsevier Inc.

Individuele glycemische respons

Met behulp van onderzoek naar de darmflora (darmbacteriën), bloedtesten, vragenlijsten, persoonlijke kenmerken zoals gewicht en lengte en een voedseldagboek is een rekenmodel gemaakt. Met behulp van dit model kan  een voorspelling worden gedaan wat een individuele persoon voor dieet zou moeten eten om geen hoge glycemische index waarden te krijgen (stabiele bloedglucosespiegel). Vooral de darmflora speelt een grote rol in de reactie van de glycemische index op koolhydraten. Dit rekenmodel is vervolgens op 100 andere proefpersonen getest. Tenslotte hebben ze gekeken hoe de glycemische index van 26 andere proefpersonen reageerden als ze een week het persoonlijke dieet op basis van het rekenmodel volgden. De uitkomst was een lagere bloedglucosespiegel en een veranderde samenstelling van de darmflora.

Het is dus van belang dat de voedselwetenschap zich op het individu gaat richten, in plaats van voor iedereen hetzelfde voor te schrijven. Het ideaal om een persoonlijk dieet op deze manier te ontwikkelen zal waarschijnlijk nog even op zich moeten laten wachten. Je kan je voorstellen dat het niet zo makkelijk is om beïnvloedende factoren als darmflora en bloedtesten zomaar vast te stellen. Het is waardevol om te weten dat er onderzoek naar wordt gedaan, maar de toepasbaarheid is nog toekomstmuziek.

Immunowell vindt dit onderzoek interessant omdat in dit onderzoek met een brede blik gekeken wordt naar de reactie van de mens als individu. Ook het bij het Immunowell onderzoek gaat het om de individuele benadering van de fitheid van iemands immuunsysteem, vanuit een brede blik op gezondheid.

Bronnen
[1] Gezondheidsraad.nl
[2] Zeevi et al., 2015, Cell 163, 1079–1094 November 19, 2015 ©2015 Elsevier Inc.
[3] Voedingscentrum.nl
[4] Volkskrant.nl

Comments are closed