Immuunreactie

Het immuunsysteem is een wonderbaarlijk iets als je nagaat wat het allemaal doet. In actie zorgt het voor afweer tegen ongenode micro organismen zoals bacteriën, virussen, parasieten, schimmels. Het wordt daarom ook wel afweersysteem genoemd. Veel mensen weten niet dat het immuunsysteem daarnaast ook beschadigd weefsel herstelt, bijvoorbeeld een wond.

Dit is op zich al wonderbaarlijk, maar het immuunsysteem doet nog meer dan dat: dagelijks ruimt het verkeerd gemaakte cellen op (waaronder ook kankercellen) en patrouilleren de immuuncellen door het bloed om indringers of plotselinge uitbarstingen te signaleren van slechte organismen, die normaal gesproken in het lichaam in onschadelijk kleine hoeveelheden aanwezig kunnen zijn.

Verder beïnvloedt het immuunsysteem de samenstelling van de micro organismen op je huid en slijmvliezen, waaronder ook je darmflora, en lijken immuuncellen zelfs mee te werken met de gewone (niet-immuun) functies van sommige organen. Hieronder zie je het proces van een immuunreactie, dat zich dagelijks op meerdere plekken in je lichaam afspeelt. Het immuunsysteem zoekt altijd een dynamische balans tussen actie en rust, ontsteking en regulering, vernietiging en herstelwerkzaamheden. De mate waarin het die balans kan vinden, zegt iets over de immune fitness.

Immuunreactie
Dynamische balans immuunreactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *