Hoe stel je vast je of je immuunsysteem gezond is?

De bijeenkomst op 17 april, voorafgegaan door twee voorbereidende workshops in januari en maart, was bedoeld om een globaal beeld te krijgen van wat een gezond immuunsysteem eigenlijk is. Immers, om zinvol onderzoek op te zetten naar de vraag “hoe maak en houd je je immuunsysteem gezond?”, moet je wel iets over een gezond werkend immuunsysteem kunnen zeggen. Anders is ziekteoverstijgend onderzoek niet goed mogelijk, omdat je geen toetsbaar kader hebt om je bevindingen tegen af te zetten. Zonder zo’n kader kan iedereen claimen dat zijn bevinding dé oplossing is voor een gezond immuunsysteem. En ieder ander kan zo’n claim weer onderuit halen.

Vragen uit de workshops

Vragen uit de workshops

De misschien wat ontluisterende, maar toch begrijpelijke conclusie van 17 april is, dat we niet weten wat een gezond immuunsysteem is en hoe dit is vast te stellen. Dit heeft te maken met het feit dat huidig onderzoek naar immuun gerelateerde aandoeningen vooral gericht is op specifieke ziekten, en met de veelomvattende aard van het immuunsysteem. Van “het is ingewikkeld” tot “het is onmogelijk”, zijn reacties van deelnemers op het idee om op zoek te gaan naar een meetbaar model voor een gezond immuunsysteem.

Nu hoorde ik laatst iemand zeggen: “als iemand zegt dat het ingewikkeld is, dan ontbeert het diegene op dat moment aan moed om ervoor te gaan”. Eerlijk is eerlijk, dit ging over het aangaan van een liefdesrelatie. Maar toch zijn er parallellen met dit onderwerp, want wat heeft grote wetenschappers er in het verleden van weerhouden om ongelofelijk ingewikkelde theorieën te ontwikkelen en te testen? Men gaat er doorgaans wel degelijk voor, zelfs als dat miljarden euro’s kost en bijvoorbeeld leidt tot het graven van een kilometers lange tunnel onder Geneve om te bewijzen dat het Higgs boson bestaat.

Onderzoek naar toetsbaar kader gezond immuunsysteem

Ook bij dit onderwerp moeten we de uitdaging aangaan, ook al is het ingewikkeld. Of juist omdát het ingewikkeld is. En vooral, omdat het ons veel op kan leveren aan begrip en oplossingen voor immuunproblemen, die ten grondslag liggen aan een groot deel van de huidige grote en chronische ziekten.

Daarom kiest Immunowell ervoor om als stap 1 onderzoek te doen naar een toetsbaar kader voor een gezond immuunsysteem. Waarom dit geen simpele stap is, lees je hier, en wat de eerste werkmodellen hierbij zijn, lees je hier.

Uitkomsten workshop complex system analysis

Uitkomsten workshop complex system analysis

Vragen tijdens de workshops

Vragen tijdens de workshops

Uitkomsten workshop Positive Health criteria

Uitkomsten workshop Positive Health criteria

Uitkomsten worskshops 17 april

Uitkomsten worskshops 17 april

Comments are closed